TPL_OFFCANVAS_EMPTY_ERROR

Triukšmaujantys: katalikai. Agnė Žagrakalytė

638b10b229190 9786094667190 Triuksmaujantys katalikai

Agnė Žagrakalytė – Belgijoje gyvenanti lietuvių poetė ir prozininkė, keturių poezijos knygų ir dviejų romanų autorė. Jos kūryba įvertinta premijomis, verčiama į užsienio kalbas.

Briuselyje, Lakene, beveik karaliaus kieme, stūkso dailus, aukštas kiniškas bokštas. Turistai neįleidžiami, nes iš ten matyti karaliaus kiemo baseinas. Netoliese, senosiose kapinėse, pravardžiuojamose belgų Per Lašezu, yra antkapis mylimai žmonai. Antkapyje iškaltas laiškas dviem kalbomis: prancūziškai ir kiniškai. Laišką pasirašo kinas benediktinų vienuolis. Kas čia vyksta?

Misionierius Andriejus Rudamina (iš Lietuvos) kinams pasakoja apie Dangaus karalystę pagal Belgijoje spausdintus paveikslus „Apie širdį“. Andriejaus vardas čia ir vienuolynų, ir bažnyčių pavadinimuose – it raudonas visa jungiantis siūlas. Dar šioje knygoje rasite vyno. Patį pirmąjį lietuvišką kulinarijos vadovėlį parašė kunigas. „Midus ir vaisvyniai“ vadinasi ta knyga. Kas čia vyksta?

Čia žvanga kiniški ir japoniški bei turkiški kardai, rūksta naujoviškas parakas, užsikerta rusiški šautuvai ir neįtikėtiną greitį pasiekia belgiški elektra varomi automobiliai.

Ši knyga kaip kilimas, kurį skaitydamas matai iš labai arti. Lietuvos, Belgijos ir Kinijos siūlai / skirtingų tekstų kortelės pinasi į vingrų šimtmečių dydžio ornamentą. O atsitraukus tas ornamentas kažkaip skatina nuojautą, kad viskas, ką matome, turi didesnę, nei įžiūrime, prasmę.
Meno ir Bažnyčios istorikė, diplomatė Irena Vaišvilaitė

Knygą galite rasti mūsų elektroniniame kataloge.